Taking a room that was difficult to teach in, with poor sight lines and furniture that did not support engaged forms of teaching, this project sought to transform the space into an effective and flexible part of the LSE campus.  Drawing on the feedback from academic staff and students who asked for a room that challenged didactic teaching and supported critical engagement and active forms of teaching, KSW G.01 placed collaboration at the centre of the design.

Starting with writable surfaces on every wall, the room was designed to be owned by the students and the teacher, creating an environment that was inspirational and collaborative.  Purpose designed bean shaped tables took away the angular feel of traditional teaching furniture, bringing students together in smooth semi circles. Lighting was designed to create a welcoming environment for study and to maximise the effectiveness of the audio-visuals.  Soft felt was used to add colour, acoustics and tactility to the walls.  To break down the mono-directional nature of lectures, projections were added to the front of the room and at right angles on the rear wall.  Finally, node chairs were added to provide flexible capacity but also to include these larger numbers in the collaborative activity the room will support.

 

Capacity: 56
Room specifications on LSE pages